Toptitel: Vaarwel Krokodil, of: De prijslijst van het geluk



Verantwoording

auteur: Louis Paul Boon, 1959| ontwerp: onbekend | uitgever: Arbeiderspers| beeldcitaat: scan WVDL

Bespreking

Natuuurlijk bespreek ik hier ook titels, het onderwerp van mijn eigen publicatie. Deze eerste toptitel stond al op mijn lijst van 50 beste Nederlandse boektitels die ik voor Neerlandistiek samenstelde. Het boek van Louis omvat maar 46 pagina’s en bestaat uit een in korte hoofdstukjes opgedeeld verhaal. Op de titelpagina wordt het als een groteske gepresenteerd. Het is inderdaad een vervreemdend, hier en daar onlogisch en in veel opzichten absurd verhaal over een journalist die in het criminele circuit belandt.
 De titel en ondertitel zijn eveneens absurd en dus toepasselijk. Er wordt in het begin een leeuw genoemd, maar een krokodil komt er niet in voor. Staat het dier voor de spreekwoordelijke tranen of de luxe van reptielenleerOf gewoon voor de hebzucht van de criminelen? De prijslijst van het geluk in de ondertitel past bij die laatste interpretatie.

Bestsellers week 44




De wekelijkse verschijning van de Bestseller 60 van de CPNB is een mooi stok achter de deur om dit blog op gang te houden (en te krijgen). Een complicatie is dat ik het nu op andere vlakken weer druk heb gekregen, dus ik moet praktisch zijn. Daarom deze week een heel korte reactie. Wat opvalt is dat Suzanne Vermeer ewr wel in slaagt om met een vakantiethriller de top 10 te halen. Ze komt met Mayday zelfs op 3 binnen. Linda van Rijn is na plek 32 en 49 alweer uit de lijst verdwenen. at is daar aan de hand? Als beeld heb ik twee taartdiagrammen gemaakt. De man-vrouwverhouding van auteurs is 56% om 44%. Dat lijkt me geen verbazingwekkende verhouding. De rechter taart laat zien welk percentage van de tekstelementen (titel, auteur, etc.) gecentreerd is gezet en welk percentage ongecentreerd. Gecentreerd wil zeggen symmetrisch ten opzichte van een verticale as. Maar liefst 70 procent is gecentreerd. Dat is opmerkelijk, want centreren geldt als klassieke, weinig dynamische vormgeving. Een mogelijke verklaring is dat het ook gemakkelijker is om met gecentreerde tekst een evenwichtige layout te maken.

Beach resort van Linda van Rijn



Verantwoording

auteur: Linda van Rijn, 2023 | ontwerp: Riesenkind | beelden: Shutterstock | uitgever: Marmer| beeldcitaat: WVDL

Bespreking

Pas sinds kort verdiep ik mij bewust in bestsellers, maar ik volg ze natuurlijk al jaren, gewoon door boekhandels te bezoeken over er langs te lopen. Boeken die maanden of meer dan een jaar op de uistaltafels liggen, vallen je dan vanzelf op. Dat geldt ook voor boeken met een type coverbeeld dat vaker wordt gebruikt. Zoals dat van deze coverreview. Op het omslag van het in oktober verschenen Beach resort van Linda van Rijn zien we een vrouw op de rug. Ze draagt vakantiekleding en bevindt zich op een zonbestemming. Waar ik dat beeld van herkende? Van de vorige roman van Van Rijn, die dit voorjaar verscheen. Op de cover van Villa Algarve staat ook een op de rug gefotografeerde vrouw met hoed, ditmaal aan de rotskust van Zuid-Portugal. Zo’n zelfde vrouw zien we ook op de cover van Mayday van Suzanne Vermeer (2022, nu als paperback weer een bestseller) en op die van ander werk van Linda van Rijn. Net iets anders is het werk van Kiki van Dijk, waar de hoedjes ontbreken en de vrouwen je ze soms aankijken. Lees verderBeach resort van Linda van Rijn”

Bestsellers week 43




Het duurt denk ik nog lang voordat ik de dynamiek van de Bestseller 60 van het CPNB snap. Deze week is er bijvoorbeeld een binnenkomer op 1, namelijk Sinterklaas van Charlotte Dematons. Kopen mensen net als kruidnoten ook alvast massaal boeken over Sinterklaas? Twee andere hoge binnekomers verbazen mij ook. Rooskleurig (4) van Roos Reedijk is een zo te zien niet heel opmerkelijk boek over woninginrichting en Groenvoer (6) van Tobias Camman is een sober vormgegeven culinair vegetarisch kookboek, met dus gerechten die weinig mensen zullen gaan koken. De nummer 5 is dan wel weer verklaarbaar: Afslag 23 van de bekende schrijver en bekende Nederlander Özcan Akyol. De bekende bestselerauteur John Grisham komt net buiten de top 10 binnen met Het ultimatum (13).

Tom Hanks’ ‘Masterpiece’



Verantwoording

auteur: Tom Hanks, 2006 | ontwerp: John Gall (concept Ceara Elliot) | beeld: Shutterstock | uitgever: Knopf | beeldcitaat: WVDL

Bespreking

Dit is een cover die me eerder opviel: de roman The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece van steracteur Tom Hanks. Gisteren zag ik hem met de voorzijde naar voren in een boekenkast van het American Book Center in Den Haag. Het coverbeeld is een visuele ‘woordspeling’, gebaseerd op de vormgelijkenis: een man met een koffer loopt over een goudgerande filmrol die tegelijk een weg of een ladder naar de hemel is. Lees verder “Tom Hanks’ ‘Masterpiece’”

Geheimen van de blurb (1)



Aan blurbs besteed ik in mijn titelboek niet meer dan een paar woorden. Ze kunnen een deel van het werk overnemen, maar ook voor een meer rommelige cover zorgen. Er is natuurlijk veel meer over te zeggen en dit is goede plek ervoor. Voor het exemplaar hierboven liep ik naar The Readshop, waar dit de eerste was die ik aantrof. Hij staat op het autobiografische boek If I’m Beining Honest: Hoe ik van verborgen alcoholist een gelukkig man werd van Dan Karety. Hij is bekend als o.a. jurylid van een talentenshow en Chantal Janzen, schrijfster van de blurb, is zijn mede-jurylid. Dit lijkt mij een heel geslaagde aanprijzing. Lees verder “Geheimen van de blurb (1)”

Podcast Cover meeting over design en titels

Sinds een paar weken bestaat Cover Meeting, de podcast van de de Britse boekcoverdesigner Steve Leard. Pas in de vijfde aflevering, van 10 oktober, kwamen titels even ter sprake. Jamie Keenan, een land- en vakgenoot van Leard, zei dat bij boeken met een ondertitel het beeld bij zijn ontwerpen vaak aan die ondertitel is ontleend, terwijl de hoofdtitel meer de sfeer suggereert. Het gaat dan met name om titels van het type: Beet!: Honderd jaar sportvisserij in Nederland.

The Undercover Economist



Verantwoording

auteur: Tim Hardford, 2006 | ontwerp: LBBG, Sean Garrehy | illustratie: Debutart, Matt Dartford | uitgever: Abacus

Bespreking

Dit is de eerste pilot voor een rubriek. Ik ga af en toe boekcovers bespreken en voor deze proef gebruik een boek waarvan ik weet dat ik het zelf als impulsaankoop heb aangeschaft. The Undercover Economist lag op een stapel in een boek- en tijdschriftenzaak op Schiphol. Ik was op weg naar een strandvakantie, ik meen in Chersonissos. Lees verder “The Undercover Economist”